Uutishuone

Vakuutusyhtiöt korvaavat ludevahinkoja lähinnä matkatavaravakuutuksista

ti 2. kesäkuuta 2015 12.15.00

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta selvitti minkälaisia ludevahinkoja vakuutusyhtiöt korvaavat. Luteet aiheuttavat matkailijoille monenlaista harmia ja ylimääräisiä kuluja, etenkin jos vaatteita joudutaan puhdistamaan tai tilalle hankkimaan uudet. Matkatavaravakuutuksista korvataan lähinnä matkatavaroita ja niiden puhdistuskuluja. Jos luteita kulkeutuu omaan asuntoon, voivat vahingot olla mittavia. Kotivakuutuksista ei näissä tilanteissa ole juurikaan apua.

FINEn uusi vertailu: Ludevahinkojen korvaaminen matkatavara- ja kotivakuutuksista vertaa kahden esimerkkitapauksen avulla, mitä vakuutusyhtiöt korvaavat ludevahingoissa.

Kuusi yhtiötä kahdeksasta korvaa matkatavaravakuutuksesta matkalaukun ja sen sisällön puhdistamisesta aiheutuneita kuluja. Jos matkatavarat on jouduttu hävittämään kokonaan, korvataan vahingot matkatavaravakuutuksesta. Mikään yhtiö ei kuitenkaan korvaa välttämättömien, uusien tavaroiden hankintaa matkakohteessa.

Jos luteet ovat kulkeutuneet kotiin, joutuu asukas pääsääntöisesti vastaamaan luteiden hävittämisestä aiheutuneista kuluista ja irtaimistovahingoista itse. Ludehavainnoista tulee aina kertoa isännöitsijälle ja vuokranantajalle, sillä luteet ovat nopeita leviämään ja niitä on vaikea hävittää.

Miten välttyä luteilta?

Matkustajamäärien sekä suurkaupunkeihin ja Kaukoitään suuntautuneiden matkojen kasvu ovat tuoneet ludeongelmat myös Suomeen. Asia on herättänyt kysymyksiä myös FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan.

”Luteet välttää parhaiten olemalla valppaana ja tekemällä pienen tarkastuksen yöpymispaikkansa sängyn patjaan, alustaan ja jalkoihin. Luteet jättävät pieniä tummia pisteitä pintoihin. Myös ikävä ihottuma ja kutina saattavat paljastaa luteet. Jos puremat edellyttävät lääkärissä käyntiä, voi hoitokulukorvausta hakea matkustaja- ja yksityistapaturmavakuutuksista”, FINEn vakuutusasiantuntija Mira Aarre sanoo.

”Matkalaukkua ei kannata koskaan säilyttää hotellissa sängyn alla, vaan mieluiten kaapissa suljettuna. Ja jos yhtään epäilee, että ylimääräisiä matkalaisia on laukuissa mukana, kannattaa kotiin palattuaan viedä laukut suljettuina yli 60 °C saunaan kahdeksi tunniksi tai pakkaseen -18 °C viikoksi”, Aarre jatkaa.

Tutustu julkaisuun: Ludevahinkojen korvaaminen matkatavara- ja kotivakuutuksista.

Lisätietoja:

Mira Aarre, vakuutusasiantuntija, p. 09 6850 1222, mira.aarre@fine.fi
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 09 6850 1246 tai 040 548 3838, elina.antila@fine.fi

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!