Uutishuone

Pikkujouluaika koittaa – muista nämä vinkit maksukorttien käytössä

ti 27. marraskuuta 2018 12.30.00

Pikkujouluaika koittaa – muista nämä vinkit maksukorttien käytössä

Pikkujoulujen aikaan sattuu paljon maksukorttien katoamisia ja väärinkäytöksiä. Tarkkaavaisuus ja huolellisuus herpaantuvat helposti juhlatunnelmissa. Usein myös liikutaan paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ja tungosta. Kokosimme vinkkejä pieneksi listaksi asti. Tutustu niihin ja katso, miten voit välttyä turhilta harmeilta. Kortit ovat turvallisia, kunhan niitä vain käyttää oikein. Ja aika monen asian pitää mennä pieleen, jotta pahin voisi tapahtua. Mukavia pikkujouluaikoja kaikille!

  • Kun maksat ostostasi, niin varmista ettei kukaan pääse liian lähelle urkkimaan tunnuslukuasi. Muista tämä myös nostaessasi rahaa pankkiautomaatilla. Suojaa tunnuslukusi esimerkiksi kädellä tai lompakolla.
  • Käytä korttisi lähimaksuominaisuutta aina kun voit.
  • Käsittele lompakkoa ja korttejasi huolellisesti ja huomaamattomasti.
  • Jos liikut ruuhkassa tai tungoksessa, tarkista säännöllisesti, että lompakkosi ja korttisi ovat tallella.
  • Säädä maksukorttisi nosto- ja käyttörajat sinulle sopiviksi. Niitä voi muokata esimerkiksi mobiilipankissa. Helppo ja tehokas turvatoimi! Täysin suojaamaton kortti on vain ja ainoastaan rikollisen etu.
  • Pidä maksukorttiin liittyvällä tililläsi vain osa rahoistasi, siirrä loput jemmatilille. Samalla minimoit vahinkoa, jota joku voi korttiasi väärinkäyttämällä sinulle aiheuttaa.
  • Älä säilytä tunnuslukua kortin läheisyydessä, älä myöskään tallenna sitä puhelimen muistiin. Varkaalle on kätevää jos puhelimen avausta ei ole suojattu ja kortin tunnusluku on kirjoitettu puhelimen. muistiin helposti tunnistettavaan muotoon. Sen sijaan tallenna puhelimeen oman pankkisi sulkupalvelun numero (vaikka ihan saman tien), löydät ne täältä.
  • Jos puhelimesi katoaa ja olet tallentanut siinä olevaan appiin korttisi tiedot, muista kuolettaa myös kortit!
  • Noudata erityistä varovaisuutta, jos tuntemattomat henkilöt tarjoavat pyytämättäsi apua tai esimerkiksi kyytiä juhlapaikalta kotiisi. Älä käytä ns. pimeitä takseja – riski kortin ja tunnusluvun joutumisesta vääriin käsiin on suuri.
  • Muistathan vielä, että pankki tai poliisi tai mikään muukaan rehellisellä asialla oleva ei koskaan kysy korttisi PINiä!

Lisätietoja
Vesa Sainio, jaostopäällikkö, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, p. 09 6850 1244, 045 120 4002
Elina Antila, viestintäpäällikkö, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, p. 040 548 3838

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!