Blogi

ti 2. heinäkuu 2019

Suihkuun nukahtanut aiheutti ison vesivahingon

Taloyhtiössä huomattiin iso vesivahinko, kun asukkaiden asuntoihin alkoi yöllä valua vettä. Yläkerran vuokralainen oli nukahtanut humalassa suihkuun, suihku oli jäänyt valumaan ja nukkuja oli tukkinut lattiakaivon. Vahinkoja aiheutui nukahtaneen vuokra-asunnolle, muille asunnoille ja talon rakenteille.

Tapaus koristaa iltapäivälehtien lööppejä. Lukijoiden mielessä syntyy monia ajatuksia: yksi onnittelee itseään, ettei moinen sattunut omalle kohdalle, toinen ajattelee ottavansa asian puheeksi oman jälkikasvunsa kanssa heti ensi tilassa ja kolmas pitää koko juttua uutisankkana, sillä vakuutuksethan kuitenkin korvaavat vahingot.   

Kuka tuon 100 000 euroa siis lopulta maksaa?

Ensimmäinen mietittävä asia on se, mistä vakuutuksista korvauksia voidaan hakea. Vahingonaiheuttajan ja muiden asukkaiden omat tavarat tai tilapäisasunnon kulut voivat tulla korvattavaksi kunkin omasta kotivakuutuksesta. Naapurit ja taloyhtiö voivat hakea korvausta myös suihkuun nukahtaneen kotivakuutukseen sisältyvästä vastuuvakuutuksesta, joka korvaa vahingonaiheuttajan huolimattomuudesta tai varomattomuudesta ulkopuoliselle aiheutuvia vahinkoja. Taloyhtiön kannattaa lisäksi selvittää, onko mahdollista saada korvausta taloyhtiön kiinteistövakuutuksesta.

Kaikkien vahinkoa kärsineiden on siis syytä tehdä vahinkoilmoitus omaan vakuutusyhtiöönsä, mutta kaikki vakuutukset eivät korvaa tällaisia vahinkoja. Syynä on se, että vakuutusehdoissa on yhtiökohtaisia eroja.

Kuinka vuokralaiselle siis kävi?

Taloyhtiön kiinteistövakuutusyhtiö ja asukkaiden kotivakuutusyhtiöt ratkaisivat tämän vahingon korvattavuuden seuraavasti:

  • Ehtojensa mukaan taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa avoinna olleesta hanasta vuotaneen veden aiheuttamia vahinkoja vain silloin, kun hana oli rikkoutunut. Tässä tapauksessa hana ei ollut rikkoutunut, eikä kiinteistövakuutus korvannut taloyhtiön vahinkoa.
  • Vahingonaiheuttajan kotivakuutus ei korvannut hänen vuokraasunnolleen aiheutuneita vahinkoja, koska kyseessä oli voimakkaan humalatilan vuoksi aiheutunut vahinko. Joidenkin muiden asukkaiden omat laajat kotivakuutukset korvasivat kuitenkin heidän asuntojensa pinnoitteille aiheutuneita vahinkoja ja muualla asumisen kuluja remontin ajalta.
  • Vahingonaiheuttajan vastuuvakuutuksesta ei ollut tapauksessa apua, koska rajoitusehdon mukaan kyseinen vakuutus ei korvannut vahinkoa, joka oli aiheutunut siitä, että suihkuveden pääsy lattiakaivoon on estynyt. Nyt tapahtuneen kaltaiset vahingot oli siis vastuuvakuutuksessakin rajattu korvauspiirin ulkopuolelle.


Seinä- ja lattiarakenteiden kastuminen sekä muut taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevalle omaisuudelle aiheutuneet vahingot jäivät ainakin ensi vaiheessa taloyhtiön – siis käytännössä yhtiön osakkaiden – kustannettavaksi. Samoin vahingonaiheuttajan ja eräiden muiden asukkaiden kärsimät vahingot jäivät heidän itsensä maksettaviksi. Vaikka vahingonaiheuttajan vastuuvakuutus ei korvaakaan vahinkoa, hän voi silti olla vahingonkorvausvelvollinen, ja taloyhtiö ja muut asukkaat voivat yrittää periä kustannuksia suoraan vahingonaiheuttajalta. 

Article line divider

Kirjoittanut

Mira Aarre

Vakuutusasiantuntija

Blogi: Poikkeustilanteet ja taloudellinen varautuminen

Uutiskuvat sodasta Ukrainassa ja nopeasti muuttunut turvallisuustilanne on vienyt uutistilan kaksi vuotta otsikoita hallinneelta koronapandemialta, joka ei sekään ole kadonnut minnekään. FINEn neuvonnassa sodan heijastumat ovat toistaiseksi liittyneet lähinnä pankkiasioihin. Pinnalla ovat olleet asiakkaiden huolet liittyen pankkiasioiden hoitoon, pankkitilin avaamiseen, talletussuojaan ja säästöihin, käteisvaroihin ja pankkijärjestelmän toimivuuteen.

Lue lisää

Blogi: Tiskiallaskaappi ja vesivahinko

Vesi vanhin voitehista. Tämä vanha sanonta tarkoittaa, että vesi on hyväksi ihmiselle niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Juomavesi ei kuitenkaan aina päädy keittiön hanasta vesilasiin vaan vuotaa syystä tai toisesta jo tiskialtaan allaskaapissa, päätyy lattia- ja seinärakenteisiin ja kaikessa hiljaisuudessa jopa naapurin puolelle...

Lue lisää

Blogi: Klassikon paluu

Tapaturmiin liittyvä klassikko-ongelma on herännyt horroksesta. Asiakkaat ihmettelevät mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa; voiko se olla foam roller-putkirulla, keilapallo taikka kuntopallo. Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle, niin kyllä ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä keilapallolla oli tekemässä. Tämä asia on vaikea ymmärtää.

Lue lisää

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot. Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!