Blogi

ti 8. syyskuu 2020

Sijoitushuijausten ihmeellinen maailma

Sanonnan mukaan totuus on tarua ihmeellisempää. Ihmeellistä on myös se, että kysyttäessä kaikki tuntevat huijauksen tunnusmerkit, mutta yllättävän moni sellaisen kohdalla siihen kuitenkin lankeaa. Ja jotkut jopa useampaan kertaan. Asiakkaiden kertoessa omia synkkiä tarinoitansa, olen monesti ihmetellyt, että mikä ihme sai heidät uskomaan huijarin lupauksiin. Ja samaa ovat ihmetelleet asiakkaat häpeissään itsekin.

Huijauksen lumo on uskomaton. Olen esimerkiksi puhunut useampaan kertaan ja vaihtanut sähköposteja erään iäkkään, edelleenkin aktiivisen, johtavissa tehtävissä toimineen herrasmiehen kanssa. Huijarit olivat onnistuneet saamaan hänet pauloihinsa ’kaukaisen sukulaisen jättämän miljoonaperinnön’ avulla siten, ettei kenenkään muun järkipuhe häntä enää vakuuttanut. Hän oli jopa valittanut useammalle viranomaiselle siitä, että pankit olivat estäneet hänen omat tilisiirtonsa huijareille.

Eräs toinen asiakas puolestaan kertoi, miten häntä lähestyttiin erään kansainvälisen seminaarin jälkeen  seminaarin teemaan liittyneellä houkuttelevalla viestillä. Hänelle oli tarjottu hienoa mahdollisuutta mennä osakkaaksi seminaarin aihepiirin parissa toimivaan yhtiöön. Kaikki oli vaikuttanut uskottavalta ja kaikkiin hänen hankaliinkin kysymyksiin oli osattu antaa niin vakuuttavat vastaukset, että hän oli lopulta uskaltautunut lähettämään rahat. No, kuten jutun teemaan sopii, niin sen enempää yhtiöstä ei sitten enää kuulunutkaan. Eikä luonnollisesti yhtiöön sijoitetuista rahoistakaan.

Mikä sitten saa fiksutkin ihmiset lankeamaan huijaukseen? Ainakaan se ei ole tyhmyys tai ahneus, vaan monesti huijareiden taitavuus. Miten sitten voisi suojautua huijauksilta? Mielestäni siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, vaan jo pelkästään maalaisjärjen käyttö riittää. Eli jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se tuskin sitä on ja kun tieto on sijoitusasioissa valttia, niin miksi ihmeessä joku sinulle ennalta täysin tuntematon haluaisi luopua tästä edustaan ihan ilmaseiksi? Nuo perusasiat kun pitää mielessä, niin on jo melko turvassa. Sijoitushuijausten maailma ei sittenkään ole niin ihmeellinen, kun noita edellä olevia kysymyksiä malttaa sen kuuluisan yön yli rauhassa miettiä ja jättää siten tuntemattomiin yhteydenottoihin vastaamatta.

 

Article line divider

Kirjoittanut

Vesa Sainio

Jaostopäällikkö

Sijoitushuijausten ihmeellinen maailma

Huijauksen lumo on uskomaton. Miksi haksahtaa ennalta aavistettavaan huijaukseen...?

Lue lisää

Blogi: Kumppani

Kumppanuus punnitaan hätätilanteessa. Pohdintaa sopimusprosessin asiakaspalvelullisesta riittävyydestä ja aidon kumppanuuden rakentamisesta.

Lue lisää

Vakuutusshoppailua kotisohvalta?

Miten sijoittaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin - vakuutusten vertailu kotisohvaltakin käsin kannattaa!

Lue lisää

Blogi: Malttia ja matkaunelmia

Korvauksien saaminen peruuntuneesta matkasta voi nyt kestää pitkään. Tein kaiken mitä voin, tässä vaiheessa.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!