Blogi

ma 13. elokuu 2018

Blogi: Voihan vahinko! Kuka maksaa viulut?

Kenen on vastuu, kun vahinko sattuu? Tämä on kysymys, johon ei aina löydy kaikkia tyydyttävää vastausta. Jos jokin asia on kuitenkin varma, niin se, että vahinkoja sattuu. Ihminen on epätäydellinen olento ja joskus tekniikkakin sanoo sopimuksen irti juuri silloin, kun ei pitäisi. Miten vahinkoihin pitäisi sitten suhtautua ja miten niitä voisi mahdollisesti ehkäistä?

Elämässä tulee väistämättä vastaan tilanteita, joihin on mahdotonta varautua ennalta. Usein ajatellaankin, että juuri tällaisia tilanteita varten otetaan vakuutus, jotta on olemassa joku taho, josta voi heikolla hetkellä saada apua. Ja onneksi näin yleensä tapahtuukin. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että vakuutuksetkaan eivät kata kaikkia vahinkoja, vaan kysymyksessä on sopimus, jonka ehdoissa määritellään korvauspiirin laajuus, eli se mitä vakuutuksesta korvataan.

FINEn asiakkaat ottavat useasti juuri tällaisen tilanteen edessä yhteyttä meihin. FINEssä käsitellään vuosittain satoja tapauksia, joiden päämääränä on selvittää, kuuluuko jokin tietty vahinko sovellettavien vakuutusehtojen mukaan vakuutuksen korvauspiiriin vai ei. Vahingot voivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä ja niiden intressi voi vaihdella muutamista euroista satoihin tuhansiin. Meillä tulee myös tutuksi koko ihmiselämän kirjo kaikessa mahdottomuudessaan. Oman pöytäni kautta on kulkenut kaikkea vahingoittuneista silmälaseista ja kadonneista tekohampaista aina työtehtävissään loukkaantuneeseen siitosonniin. Valtaosissa tapauksia ollaan kuitenkin arkisten asioiden äärellä. Usein vahinkoa kärsineet hakevatkin korvausta omista esine- ja henkilövakuutuksistaan. Jos varkaat ovat esimerkiksi käyneet tyhjentämässä ullakkokomeron, on korvausta yleensä mahdollista saada omasta kotivakuutuksesta, tai jos lomamatkalla lyö polvensa kipeästi, niin silloin hoitokuluja katetaan matkustajavakuutuksella.

Jos kärsii vahingon, josta katsoo jonkun toisen tahon tai henkilön olevan vastuussa, on siitä mahdollista saada korvausta myös erilaisten vahingonkorvausnormistojen, kuten vahingonkorvauslain kautta. Tällaisessa tilanteessa myös vahingonaiheuttajan vastuuvakuutus korvaa hänen aiheuttamiaan vahinkoja. Suomalaisen vahingonkorvausoikeuden lähtökohta on kuitenkin varsin julma; jokainen kärsiköön vahinkonsa itse, ellei olemassa ole normistoa, jonka perusteella vahinko voidaan katsoa jonkun kolmannen tahon vastuulle. Korvausvastuun syntyminen edellyttää pääsääntöisesti vahingonaiheuttajalta myös tuottamusta. Jos esimerkiksi kylässä ollessasi liukastut ja horjahtaessasi tiputat isäntäväen uuden taulutelevision, ei sinulla välttämättä ole velvollisuutta korvata rikkoutunutta televisiota, koska toiminnassasi ei voida katsoa olevan mitään moitittavaa. Kyseessä on siis vain puhdas vahinko. Tällöin on mahdollista saada korvaus televisiosta isäntäväen omasta kotivakuutuksesta.  

Vakuutuksien kanssa kannattaa pitää mielessä se, että kysymyksessä on tuote, jonka tarkoituksena ei ole koskaan ollutkaan korvata kaikkia mahdollisia vahinkoja, koska silloin ei vakuutustoiminta olisi tietenkään kannattavaa. Vakuutusturvaa rajoittavat ehdot ovat vakuutusyhtiöissä tarkoituksella laadittuja ja niiden tehtävänä on usein rajata ehtojen ulkopuolelle sellainen toiminta, jonka aiheuttama korvausmeno koituisi yhtiölle liian suureksi. Tapana on myös puhua ”pienellä printillä” piilotetuista ehdoista. On kuitenkin todettava, että nämä turvaa rajoittavat ehdot ovat päinvastoin juuri niitä, joita on usein korostuneesti merkitty ehtoihin. Toki on ymmärrettävää, että vakuutusehdot ja -esitteet eivät ole sitä kaikkein kiehtovinta iltalukemista, jolloin moni varmasti tyytyy nopeaan ehtojen vilkaisuun.

Työskentely FINEssä on opettanut itselleni sen, että vahingoilta ei voi välttyä mitenkään, ne kuuluvat elämään. Ikäviltä pettymyksiltä on kuitenkin mahdollista säästyä, kun perehtyy vakuutuksensa ehtoihin etukäteen. Jos ehdot sitten osoittautuvat epäselviksi tai hankalasti ymmärrettäviksi, niin silloin kannattaa kysyä selvennystä joko omasta vakuutusyhtiöstä tai olla yhteydessä meidän puhelinneuvontaamme. Ja jos vahinko sattuisikin, on itsellä jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä kautta korvauksia voi lähteä hakemaan. Joskus kuitenkin tulee eteen tilanne, jolloin ei auta muuta kuin huokaista syvään, laskea sataan ja jatkaa elämää eteenpäin.

Article line divider

Kirjoittanut

Emilia Hanén-Parkkonen

Jaostopäällikkö

Blogi: Poikkeustilanteet ja taloudellinen varautuminen

Uutiskuvat sodasta Ukrainassa ja nopeasti muuttunut turvallisuustilanne on vienyt uutistilan kaksi vuotta otsikoita hallinneelta koronapandemialta, joka ei sekään ole kadonnut minnekään. FINEn neuvonnassa sodan heijastumat ovat toistaiseksi liittyneet lähinnä pankkiasioihin. Pinnalla ovat olleet asiakkaiden huolet liittyen pankkiasioiden hoitoon, pankkitilin avaamiseen, talletussuojaan ja säästöihin, käteisvaroihin ja pankkijärjestelmän toimivuuteen.

Lue lisää

Blogi: Tiskiallaskaappi ja vesivahinko

Vesi vanhin voitehista. Tämä vanha sanonta tarkoittaa, että vesi on hyväksi ihmiselle niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Juomavesi ei kuitenkaan aina päädy keittiön hanasta vesilasiin vaan vuotaa syystä tai toisesta jo tiskialtaan allaskaapissa, päätyy lattia- ja seinärakenteisiin ja kaikessa hiljaisuudessa jopa naapurin puolelle...

Lue lisää

Blogi: Klassikon paluu

Tapaturmiin liittyvä klassikko-ongelma on herännyt horroksesta. Asiakkaat ihmettelevät mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa; voiko se olla foam roller-putkirulla, keilapallo taikka kuntopallo. Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle, niin kyllä ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä keilapallolla oli tekemässä. Tämä asia on vaikea ymmärtää.

Lue lisää

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot. Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!