Blogi

to 20. toukokuu 2021

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Kotoillaan, hyggeillään, tehdään etätöitä ja rakennetaan pesää. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Uusi seinämaali, tapetti, keittiökaapisto piristää kummasti. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. On tuskastuttavaa, että uusi keittiö on jo toimitettu ja laatikot täyttävät asunnon, mutta remonttimiehet tulevat vasta kuukausien päästä. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot.

Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu. Talkoovakuutus on vapaaehtoinen ryhmävakuutus, jonka talkoiden järjestäjä voi ottaa palkatonta työtä tekevien sukulaisten ja tuttavien loukkaantumisen, invalidisoitumisen ja kuoleman varalle.

Talkoita suunnittelevan kannattaa pyytää muutamasta vakuutusyhtiöstä tarjous talkoovakuutuksesta, joka on räätälöity omiin tarpeisiin sopivaksi. Määräaikainen vakuutus otetaan ennen talkoiden alkua ja se on useimmilla vakuutusyhtiöllä voimassa pisimmillään vuoden ajan. Vakuutuksessa nimetään töihin osallistuvat henkilöt tai ilmoitetaan työhön yhtä aikaa osallistuvien henkilöiden lukumäärä. Jotkut vakuutusyhtiöt sisällyttävät myös rakennustöihin osallistuvat perheenjäsenet talkooväen vakuutukseen.

Talkoovakuutusten hinnat ja sisältö vaihtelevat vakuutusyhtiöiden välillä. Ennen vakuutuksen ottamista on syytä tarkistaa mitkä tapahtumat ovat tapaturmia ja onko korvauspiiriä rajoitettu. Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot eroavat toisistaan siinä, millaiset tapahtumat on määritelty korvattaviksi tapaturmiksi, onko hoitoon hakeutumiselle asetettu määräaikoja, kuinka pitkältä ajalta hoitokuluja korvataan ja mitkä ovat enimmäiskorvausmäärän tasot. Esimerkkitapaus kertoo, miten talkoovakuutus käytännössä toimii. 

Erik oli veljensä Pentin mökkityömaalla auttamassa viimeistelytöissä. Erik oli asentamassa keittiökaappeja, kun yläkaappia asennettaessa ote lipsahti ja kaappi kaatui Erikin päälle, jolloin hänen ylähuulensa halkesi ja kolme etuhammasta katkesi. Pentin ottama talkoovakuutus korvasi huulen ja kahden etuhampaan hoidon kokonaan mutta kolmannen hampaan osalta vain puolet hoitokuluista, sillä kyseinen hammas oli vaurioitunut jo lapsena sattuneessa tapaturmassa ja korvattu nastahampaalla. Jos Pentti ei olisi ottanut talkoovakuutusta, olisi Erik joutunut kustantamaan hammashoidot omasta pussistaan, sillä Erikin oma yksityistapaturmavakuutus ei korvannut hammasvammoja lainkaan.

Jos ja kun Erik ja muu talkooväki on vakuutettu, tulee talkoiden järjestäjän muistaa vakuuttaa itsensä ja kotona asuvat perheenjäsenet erikseen, sillä talkoovakuutus ei yleensä kata heidän vahinkojaan. FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta antaa neuvoja vakuutusviidakossa selviämiseen – myös talkoovakuutuksista kysyvä saa neuvoja.

Article line divider

Kirjoittanut

Mira Aarre

Vakuutusasiantuntija

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Blogi: Klassikon paluu

Tapaturmiin liittyvä klassikko-ongelma on herännyt horroksesta. Asiakkaat ihmettelevät mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa; voiko se olla foam roller-putkirulla, keilapallo taikka kuntopallo. Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle, niin kyllä ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä keilapallolla oli tekemässä. Tämä asia on vaikea ymmärtää.

Lue lisää

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot. Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu.

Lue lisää

Blogi: Sijoittaminen on yleistaito, jota kannattaa opetella

”Sijoittamisessa pätee edelleen vanha hyvä neuvo: sijoita vain kohteisiin, jotka pystyt ymmärtämään. Ja jos et ymmärrä, kysy niin monta kertaa, että ymmärrät. Sijoittamista voisikin kuvata osaksi elämänhallintaa ja varautumiseksi tulevaisuuteen. Sijoittaminen on samanlainen hyvä yleistaito kuin lukutaito tai vaikkapa uimataito”, tiivistää FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainio sijoittajan tärkeimmistä opeista.

Lue lisää

Blogi: Riski(n hallinta) se on, joka kannattaa!

Riskien hallinta on elämänhallintaa vai toisin päin? Ennakoimalla, tiedostamalla ja varautumalla pääsee jo pitkälle.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Ole ystävällinen ja vastaa seuraaviin väittämiin