Blogi

ma 4. toukokuu 2020

Blogi: Malttia ja matkaunelmia

Löydätkö sinäkin itsesi selailemassa Momondon, Travellinkin tai matkatoimistojen verkkosivuja? Mietit samalla, milloin saat taas upottaa varpaasi kuumaan hiekkaan tai tuntea suurkaupungin tuulahduksen kasvoillasi. Muistat myös sen kuplivan innostuksen tunteen, kun varasit alkuvuonna kauan odottamasi lomamatkan, joka nyt ei toteudukaan.

Tilanne on meille kaikille reissukärpäsen puremille sama. Koronaepidemia pilasi jopa kymmenien tuhansien suomalaisten matkasuunnitelmat koko kevään ja kesänkin osalta. Monilla on myös käsillä sellainen ikävä tilanne, että matkaan varatut rahat ovat jääneet jumiin lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän pankkitilille. Myös näitä toimijoita on kohdannut poikkeuksellisen tiukat ajat, kun periaatteessa koko heidän toimintansa on tullut yhtäkkiä alas ajetuksi. Päässä kytee ajatus siitä, saako rahojaan koskaan takaisin?

Lähtökohtaisesti vastaus on helppo. Jos lentoyhtiö tai matkanjärjestäjä on perunut lennot, on se heidän asiakkaalleen korvattava. Korvauksen saaminen saattaa kuitenkin tällä hetkellä kestää – pitkään. Kärsivällisyyttä voi olla vaikea taikoa esiin silloin, kun harmi on suurimmillaan. Itsellänikin oli tarkoituksena viettää keväinen hengähdyshetki palatsien ja Sacher-kakkujen keskellä Wienissä. Ihanan loman sijaan luottokortin tapahtumavirrassani on edelleen lentojen suuruinen lovi..

Itse olen tehnyt asian eteen kaiken sen, mikä tässä vaiheessa on ollut mahdollista. Olen vaatinut rahojani takaisin matkanjärjestäjältä sekä ilmoittanut asiasta myös luottokorttiyhtiööni ja matkavakuutusyhtiööni. Näin, jos jossain vaiheessa on tarpeen kääntyä myös näiden tahojen puoleen, en ainakaan menetä oikeuttani korvaukseen oman passiivisuuteni vuoksi. Tämän jälkeen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin odottaa, kun ahdingossa pyristelevä matkanjärjestäjä selvittää tilannetta.

Vaikka odottavan aika on pitkä, niin sen voi käyttää uudesta reissusta haaveiluun ja esimerkiksi vakuutusturvansa tarkastamiseen. Näin voi tulevaisuudessa yrittää varautua näihin elämän heittämiin kierrepalloihin entistä paremmin jo etukäteen.

Minä ainakin tiedän jo, minne lähden, kun se on taas mahdollista. Tiedätkö sinä?

Article line divider

Kirjoittanut

Emilia Hanén-Parkkonen

Jaostopäällikkö

Blogi: Klassikon paluu

Tapaturmiin liittyvä klassikko-ongelma on herännyt horroksesta. Asiakkaat ihmettelevät mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa; voiko se olla foam roller-putkirulla, keilapallo taikka kuntopallo. Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle, niin kyllä ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä keilapallolla oli tekemässä. Tämä asia on vaikea ymmärtää.

Lue lisää

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot. Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu.

Lue lisää

Blogi: Sijoittaminen on yleistaito, jota kannattaa opetella

”Sijoittamisessa pätee edelleen vanha hyvä neuvo: sijoita vain kohteisiin, jotka pystyt ymmärtämään. Ja jos et ymmärrä, kysy niin monta kertaa, että ymmärrät. Sijoittamista voisikin kuvata osaksi elämänhallintaa ja varautumiseksi tulevaisuuteen. Sijoittaminen on samanlainen hyvä yleistaito kuin lukutaito tai vaikkapa uimataito”, tiivistää FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainio sijoittajan tärkeimmistä opeista.

Lue lisää

Blogi: Riski(n hallinta) se on, joka kannattaa!

Riskien hallinta on elämänhallintaa vai toisin päin? Ennakoimalla, tiedostamalla ja varautumalla pääsee jo pitkälle.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Ole ystävällinen ja vastaa seuraaviin väittämiin