Blogi

to 26. marraskuu 2020

Blogi: Hinta edellä

Taloyhtiön yhtiökokous pidettiin juuri ennen koronan laajenemista. Esityslistalla olivat taloyhtiön vakuutukset. Meklari oli hankkinut kolmelta vakuutusyhtiöltä kiinteistövakuutuksia koskevat tarjoukset. Isännöitsijä esitti ykskantaan, että hän suosittaa ottamaan halvimman vakuutuksen. Tarkempia perusteluja valinnalleen hän ei osannut kertoa, vetosi vain meklarin tekemään analyysiin.

Mitä analyysista ilmeni? 

Analyysi oli hyvin sekava. Siinä oli mainittu vakuutusyhtiöitä, jotka eivät enää tarjonneet Suomen markkinoilla kiinteistövakuutusta ja yhtiö, joka oli aiemmin sulautunut toiseen vakuutusyhtiöön. Lisäksi analyysissa oli mainittu vakuutusyhtiöitä, joilta ei ollut edes pyydetty tai saatu tarjousta. Analyysi ei antanut vastausta siihen, mikä on tarjottavien kiinteistövakuutusten sisältö ja ennen kaikkea mitä olennaisia eroja näiden kolmen tarjouksen antaneen vakuutusyhtiön tuotteissa on. Käytettävissä ei ollut tarjousta, ei tuoteselostetta puhumattakaan vakuutusehdoista. Selvää on, että taloyhtiö ei tehnyt eikä tee ratkaisua pelkän hinnan perusteella.

Mitä pitäisi ainakin huomioida kiinteistövakuutusta ottaessa?

Tarkista vakuutusehdoista mitkä ovat korvattavat vahingot, minkälaisia vahinkoja ei korvata ja miten vahingon määrä lasketaan. Erityisesti vuoto- ja rikkoutumisvahingoissa tehdään esim. putkiston ja koneiden ja laitteiden iän perusteella ikävähennyksiä kaikista korjaus- tai jälleenhankintakustannuksista mukaan lukien vian etsimisestä ja rakenteiden avaamisesta ja sulkemisesta aiheutuneista kustannuksista. Miten vakuutusehdoissa määritellään myrsky, korvataanko rankkasateen aiheuttamat vauriot jne. Tarkista, että tarjoukset on annettu oikeilla tiedoilla, rakennusten koot ja iät ovat oikeat, mikä on vakuutusmäärä ja omavastuu.

Selvitä otettavan vakuutusten sisältö, varaa aikaa vertailun tekemiseen ja tutustu FINEn julkaisuun Vuokralaisen, osakkaan ja taloyhtiön vakuutukset.

Kuinka sitten kävi?

Aikaa vievän vertailun jälkeen, juuri ennen ratkaisun tekemistä ilmeni, että taloyhtiössä oli juuri sattunut vesivahinko. Lopputuloksena oli, että taloyhtiö ei vaihda vakuutusyhtiötä -ainakaan tänä vuonna.

 

Article line divider

Kirjoittanut

Marjo Ylönen

Vakuutusasiantuntija

Blogi: Klassikon paluu

Tapaturmiin liittyvä klassikko-ongelma on herännyt horroksesta. Asiakkaat ihmettelevät mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa; voiko se olla foam roller-putkirulla, keilapallo taikka kuntopallo. Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle, niin kyllä ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä keilapallolla oli tekemässä. Tämä asia on vaikea ymmärtää.

Lue lisää

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot. Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu.

Lue lisää

Blogi: Sijoittaminen on yleistaito, jota kannattaa opetella

”Sijoittamisessa pätee edelleen vanha hyvä neuvo: sijoita vain kohteisiin, jotka pystyt ymmärtämään. Ja jos et ymmärrä, kysy niin monta kertaa, että ymmärrät. Sijoittamista voisikin kuvata osaksi elämänhallintaa ja varautumiseksi tulevaisuuteen. Sijoittaminen on samanlainen hyvä yleistaito kuin lukutaito tai vaikkapa uimataito”, tiivistää FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainio sijoittajan tärkeimmistä opeista.

Lue lisää

Blogi: Riski(n hallinta) se on, joka kannattaa!

Riskien hallinta on elämänhallintaa vai toisin päin? Ennakoimalla, tiedostamalla ja varautumalla pääsee jo pitkälle.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Ole ystävällinen ja vastaa seuraaviin väittämiin