Blogi

ma 23. syyskuu 2019

Blogi: Auto katosi koeajossa

Päätitkö myydä autosi? Autoa koeajolle luovutettaessa voi syntyä mahdollisuus vilunkipeliin! Rahanmenetyksen vaara on suuri, koska auto saattaa kadota koeajossa. Korvaako vakuutus, jos koeajolle annettu ajoneuvo katoaa tai löytyy vahingoittuneena?

Autojen ja moottoripyörien varkausvakuutukset korvaavat vain, kun lukittu ajoneuvo varastetaan.  Korvauksen maksaminen varkausvakuutuksen perusteella edellyttää vakuutusehtojen mukaan sitä, että auto oli varkauden tapahtumahetkellä lukittu. Koeajotilanteessa auto ei ole tapahtumahetkellä lukittu, eikä kyse muutoinkaan ole varkaudesta, koska myyjä luovuttaa ajoneuvon ja avaimen tekijän haltuun.

Jos myyjä on antanut autonsa ostajana esiintyneen henkilön käyttöön koeajoa varten, eikä autoa palauteta, kyseessä on petos tai kavallus, eikä vahinkoa korvata varkausvakuutuksesta. Vahinko saattaa jäädä kokonaan myyjän itsensä kärsittäväksi. Jos oikein huono tuuri käy, rahoituksella ostetun auton loppuvelkaa voi joutua maksamaan vielä pitkään, vaikka autoa ei edes enää ole.

Joskus koeajossa kadonnut auto löytyy huviajelun jälkeen rusikoituna. Korvaako kolari- tai ilkivaltavakuutus korjauskulut?

Kolarivakuutuksesta korvataan mm. törmäyksestä ja tieltä suistumisesta aiheutuneita vahinkoja. Useissa vakuutusehdoissa on kuitenkin rajattu kaikenlaiset petoksesta tai kavalluksesta aiheutuneet vahingot vakuutusturvan ulkopuolelle. Ilkivaltavakuutuksesta korvataan tahallisesta vahingonteosta aiheutuneita vahinkoja. Myöskään kaikista ilkivaltavakuutuksista ei korvata vahinkoa, joka aiheutuu ajoneuvolle, joka on saatu haltuun petoksen tai kavalluksen avulla. Jos auto kaikkien onneksi kuitenkin sattuu löytymään, voi omistaja joutua maksamaan sen korjauskulut omasta pussistaan.

Myyjän kannattaa olla valppaana koeajotilanteessa. Petoksen riski pienenee, jos ostajan henkilöllisyys on tiedossa. Aina kannattaa tarkistaa, että ostajalla on ajokortti eli lupa ajaa autoa, ja lisäksi pyrkiä varmistumaan siitä, että ajokortissa oleva henkilö on sama kuin kojeajolle tullut ostajaehdokas. Lisäksi ajokortista voi ottaa kuvan ja mennä itse mukaan koeajolle. Myös jonkin esineen, esimerkiksi kännykän tai lompakon pyytämistä pantiksi koeajon ajaksi kannattaa harkita.

 

 

Article line divider

Kirjoittanut

Mira Aarre

Vakuutusasiantuntija

Blogi: Poikkeustilanteet ja taloudellinen varautuminen

Uutiskuvat sodasta Ukrainassa ja nopeasti muuttunut turvallisuustilanne on vienyt uutistilan kaksi vuotta otsikoita hallinneelta koronapandemialta, joka ei sekään ole kadonnut minnekään. FINEn neuvonnassa sodan heijastumat ovat toistaiseksi liittyneet lähinnä pankkiasioihin. Pinnalla ovat olleet asiakkaiden huolet liittyen pankkiasioiden hoitoon, pankkitilin avaamiseen, talletussuojaan ja säästöihin, käteisvaroihin ja pankkijärjestelmän toimivuuteen.

Lue lisää

Blogi: Tiskiallaskaappi ja vesivahinko

Vesi vanhin voitehista. Tämä vanha sanonta tarkoittaa, että vesi on hyväksi ihmiselle niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Juomavesi ei kuitenkaan aina päädy keittiön hanasta vesilasiin vaan vuotaa syystä tai toisesta jo tiskialtaan allaskaapissa, päätyy lattia- ja seinärakenteisiin ja kaikessa hiljaisuudessa jopa naapurin puolelle...

Lue lisää

Blogi: Klassikon paluu

Tapaturmiin liittyvä klassikko-ongelma on herännyt horroksesta. Asiakkaat ihmettelevät mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa; voiko se olla foam roller-putkirulla, keilapallo taikka kuntopallo. Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle, niin kyllä ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä keilapallolla oli tekemässä. Tämä asia on vaikea ymmärtää.

Lue lisää

Blogi: Talkoilla voi saada paljon aikaan - myös vahinkoa....

Omakotitalokauppa käy kuumana. Mökit viedään käsistä ja mökkitontit ostetaan näkemättä. Ne, jotka eivät osta uutta remontoivat nuhruisilta näyttäviä nurkkiaan. Ostettavaa, myytävää ja päivitettävää tuntuu riittävän mutta remonttimiehistä on huutava pula. Tässä kohtaa usea turvautuu sukulaisiin ja tuttaviin ja järjestää talkoot. Yksi huolenaihe on vähemmän, kun talkooväki on vakuutettu.

Lue lisää

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!