Uutiset

Uusi opas tarjoaa perus- ja vertailutietoa oikeusturvavakuutuksista

ma 17. kesäkuu 2013

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn laatima uusi opas sisältää yleistä tietoa oikeusturvavakuutuksista. Mukana on myös vertailuosa, jossa tarkastellaan vakuutusyhtiöiden tarjoamia yksityishenkilöiden oikeusturvavakuutuksia muun muassa hintojen, enimmäiskorvausmäärien, omavastuiden sekä keskeisten rajoitusehtojen osalta.

Vakuutus korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja

Vakuutusyhtiöt tarjoavat oikeusturvavakuutusta kotivakuutuksen liitännäisvakuutuksena. Yksityishenkilöiden oikeusturvavakuutuksista korvataan asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja, jotka aiheutuvat lakimiesavun käyttämisestä käräjäoikeuteen vietävissä asioissa. Korvattavaksi voivat tulla ainoastaan vakuutetun yksityiselämää koskevat asiat.

Tyypillisiä oikeusturvavakuutuksesta korvattavia asioita ovat esimerkiksi asuntokauppaan liittyvät riitaisuudet. Korvauspiirin ulkopuolelle suljettuja asioita ovat muun muassa työhön ja ansiotoimintaan liittyvät jutut, avioerot ja niihin liittyvät varallisuusriidat sekä valtaosa rikosasioista.

Hinnoissa ja omavastuissa eroja

Oikeusturvavakuutuksissa vakuutusmaksun osuus vaihtelee yhtiöittäin. Turvan laajuus vaikuttaa hintaan. Vertailussa hinnat vaihtelivat 19 € – 107 € välillä. Myös vakuutusmäärät, joilla tarkoitetaan tapahtumakohtaisia enimmäiskorvausmääriä vaihtelevat yhtiöittäin. Yleisin vakuutusmäärä on
8 500 €. Markkinoilla on myös laajennettuja vakuutuksia, joissa yleisin vakuutusmäärä on 17 000 €. Omavastuun määrä vaihtelee eri yhtiöissä ja vakuutustuotteissa 15 prosentista 25 prosenttiin.

Vakuutuksen voimassaoloajalla suuri merkitys

Oikeusturvavakuutuksen lähtökohtana on, että vakuutuksesta korvataan ainoastaan sen voimassaoloaikana sattuneita tapahtumia. Uusi vakuutus on syytä saattaa voimaan heti vanhan vakuutuksen päättymisestä.

”Muutaman päivänkin katkos estää oikeusturvaedun myöhemmin esiin tulevissa tapauksissa. Myös alkamisajankohdalla on merkitystä. Jos ostaa esimerkiksi itselleen asunnon, on tärkeää, että oikeusturvavakuutus on voimassa jo kaupantekohetkellä ja myös siitä eteenpäin ilman mitään taukoa”, jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä painottaa.

”Eri vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa on eroja, jotka voivat vaikuttaa pieniltä, mutta yksittäisissä korvaustapauksissa niillä voi olla ratkaiseva merkitys. Siksi vakuutuksen sisältöön kannattaakin tutustua huolellisesti etukäteen”, Korkeamäki sanoo.

Lue: Perustietoa oikeusturvavakuutuksista.

Lisätietoa:
Tuomas Korkeamäki, jaostopäällikkö, p.09 6850 1239.
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 09 6850 1246.