Uutiset

Lasten vakuutukset puntarissa – nuorten pankkipalvelut vertailussa

to 13. kesäkuu 2013

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn uudet julkaisut kokoavat vertailutietoa yhdeksän vakuutusyhtiön tarjoamista lasten sairauskuluvakuutusten sisällöistä, sekä nuorille suunnattujen pankkipalveluiden eduista ja hinnoista. Vakuutusmaksuihin vaikuttavat erityisesti lapsen ikä ja sidonnaisuus muihin vakuutuksiin. Pankkipalveluissa nousevat esiin hinnoittelun samankaltaisuus, sekä erot opintolainan perustamis- ja nostokuluissa.

Vakuutusmaksuihin vaikuttavat vakuutuksen laajuus, lapsen ikä, asuinpaikka, vakuutusmäärä, valittu omavastuu sekä sidonnaisuus muihin vakuutuksiin. Enimmillään lapsen sairaus- ja tapaturmavakuutuksen vuosimaksu on noin 700 €. Kalleinta on alle kouluikäisten lasten vakuuttaminen. Kouluikäiselle vakuutuksen saa runsaalla sadalla eurolla.

”Vakuutuksen valintaa ei kannata tehdä pelkästään hinnan perusteella. Selvitä ensin mitä haluat vakuutuksen kattavan, vertaile, lue tuoteselosteet ja vakuutusehdot. Mikään vakuutus ei korvaa kaikkea, joten lue erityisesti vakuutuksiin liittyvät rajoitusehdot”, vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä sanoo.

”Kotivakuutuksen lisäturvana ostettu henkilövakuutus on useimmiten edullisempi kuin itsenäisesti myönnetty vakuutus. Jos kotivakuutus jostakin syystä päättyy, lapsen vakuutus saattaa lakata myös tai vakuutusmaksu nousta. Huomioi myös, että joissakin vakuutuksissa hoitokulukorvausten maksaminen päättyy samalla kun vakuutuskin päättyy”, Ylönen jatkaa.

Jo myönnettyä henkilövakuutusta ei kannata lopettaa hätiköiden. Jos lapsi on sairastellut, uuteen vakuutukseen tulee sairauksien perusteella rajoituksia. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että lapselle ei myönnetä lainkaan uutta vakuutusta.

Lasten sairauskuluvakuutuksen voi ottaa jo odotusaikana tai pian lapsen syntymän jälkeen.

Vakuutuksista korvataan tapaturman ja sairauden hoitokuluja sekä maksetaan korvauksia mm. pysyvästä haitasta ja kuolemantapauksesta.

Nuorten asiakkaiden pankkipalveluissa ei suuria hinnoittelueroja

’Nuorten asiakkaiden edut pankkipalveluiden hinnoissa’ –vertailun mukaan pankit tarjoavat tilin, Visa tai Master Card Electron –kortin sekä verkkopankkitunnukset ilman palvelumaksuja nuorille asiakkailleen. Nuorten edut ovat myös tarjolla melko pitkään täysi-ikäistymisen jälkeenkin ja päättyvät ikävuosien 25-28. aikana. Hinnoittelueroja löytyi lähinnä luottokortin kuukausimaksuissa sekä palvelukokonaisuuksien sisällöissä.

”Pankkikohtaisia eroja löytyi opintolainan perustamiskustannuksissa sekä nostokuluissa. Kulut vaihtelivat 10-75 euron välillä ja osanostokuluissa 5-30 euron välillä. Opintolainan korkokuluilla ei ole juurikaan vaikutusta maksujen määrään opiskeluaikana, sillä opiskelijat maksavat vain 1%:n osuuden korkokuluista. Korkotasolla on suurempi merkitys opintojen päätyttyä, kun lainaa maksetaan takaisin, asiantuntija Auri Koskinen Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä sanoo.

”Nuoret ovat pankkeja kiinnostava kohderyhmä, joka ottaa nopeasti esimerkiksi sähköiset palvelut käyttöön. Täysi-ikäisenä nuori päättää itse omista pankkiasioistaan. Hintojen lisäksi kannattaa verrata palveluiden sisältöä, käytettävyyttä ja tarvetta myös pidemmällä aikavälillä. On ymmärrettävää, että nuoren on melko vaikea verrata eri palveluja keskenään, sillä pankit hinnoittelevat palvelunsa omien asiakkuusohjelmiensa mukaan ja hinnat saattavat vaihdella pankkiryhmien ja eri alueidenkin sisällä”, Koskinen jatkaa.

Lue: Valintaopas lasten sairauskuluvakuutuksista, Nuorten asiakkaiden edut pankkipalveluiden hinnoissa.

Lisätietoja:
Marjo Ylönen, vakuutusasiantuntija, p. 09 6850 1224.
Auri Koskinen, asiantuntija, p. 09 6850 1243.
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 040 548 3838.

Ole ystävällinen ja vastaa seuraaviin väittämiin