Haku

Varo liukkaita kelejä - tietoa vastuu- ja korvauskysymyksistä

Talvi ja vaihteleva säätyyppi ovat tuoneet mukanaan liukkauden teille ja jalkakäytäville. Huomiota kannattaa siis kiinnittää sopiviin talvijalkineisiin, joilla pysyy hyvin pystyssä. Myös varovaisuus ja kiireen vähentäminen kannattaa. Liukastumiset aiheuttavat runsaasti päivystystapauksia terveyskeskuksiin. Vahingon satuttua esiin nousevat usein vastuu- ja korvauskysymykset, kenen syy vahinko ylipäätään oli ja kuka korvaa hoitokulut.

Asiakkaan kannattaa olla aina ensin yhteydessä vahingosta vastuussa olevaan tahoon. Vahingosta maksettavat korvaukset määräytyvät lähtökohtaisesti vahingonkorvauslain mukaan. Vahingon kärsineellä on velvollisuus omalta osaltaan minimoida vahingon määrää. Tämän vuoksi hoitokulut korvataan vastuuvakuutuksesta pääsääntöisesti julkisen sairaanhoidon taksojen mukaisesti, vaikka vahinkoa kärsinyt olisikin ollut hoidettavana yksityisessä hoitolaitoksessa.

Korvauksia voi hakea omien vakuutusten lisäksi taholta, joka on vastuussa liukastumispaikan kunnossapidosta. Kiinteistön omistaja on yleensä se, joka on korvausvastuussa vahingoista. Vuokralainen, jolla on hallinnassaan koko kiinteistö, voi joutua korvausvastuuseen kuten kiinteistön omistaja. Kunnalta korvausta voi vaatia, mikäli liukastuminen on sattunut kunnan kunnossapitovastuulla olevalla alueella.

Jos on kaatunut esimerkiksi kotipihallaan, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai kaupungin ollessa korvausvelvollinen, kaupungin vahingonkorvausasioita hoitavaan tahoon.

FINEn julkaisuun: ’Opas liukastumisvahinkojen korvaamisesta’, on koottu toimintaohjeita korvausten hausta sekä tärkeää tietoa eri tahojen vastuista. Oppaassa on vastauksia moniin kysymyksiin, kun on esimerkiksi liukastunut ja loukannut itsensä ja miettii mahdollisuuksiaan saada korvauksia ja sitä, kenen kuuluu korvata vahinko.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!