Haku

Tarkista vakuutuksesi, kun annat omaisuuttasi vuokramajoitukseen tai vertaisvuokralle

Yhä useampi vuokraa kotiasuntoja välittävän yrityksen kautta loma-asunnon tai harkitsee, miten oman asuntonsa voisi antaa vuokralle. Jakamistalouteen liittyviä palveluita, kuten kyydinvälitys- ja asunnon vuokrauspalveluja on tarjolla yhä enemmän. Palveluiden käytön ja tarjoamisen pelisääntöihin on hyvä tutustua ennakkoon sekä selvittää vakuutusten tarve.

”Jakamistalouteen liittyvistä palveluissa huomiota kannattaa kiinnittää vakuutuksiin, verotuskysymyksiin sekä siihen, kuinka asioista sovitaan ja miten mahdollisia ongelmatilanteita tai riitoja ratkotaan”, jaostopäällikkö Tuomas Siirala FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

”Markkinoilla on olemassa joitakin jakamistalouden tuotteisiin ja palveluihin suunnattuja vakuutuksia, kuten auton vertaisvuokraukseen soveltuvia vakuutuksia ja vuokranantajan kotivakuutuksia, jotka kattavat myös lyhytaikaisen vuokraustoiminnan esim. Aibnb:n muodossa”, Siirala jatkaa.

”Suosittelen yhteydenottoa omaan vakuutusyhtiöön. On hyvä tarkistaa, kattavatko jo olemassa olevat vakuutukset palvelun käytön tai toiminnan harjoittamisen vai tarvitseeko lisäturvaa. Myös rajoitusehdot on hyvä käydä läpi. Jos esimerkiksi kotivakuutuksen ehdoissa sanotaan, että ’vakuutetun luvalla asuntoon sisään päässeen henkilön tekemää varkautta ei korvata’, ei korvauksia vuokralle annetun asunnon varastetuista tavaroista saa”, Siirala sanoo.

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan on toistaiseksi tullut hyvin vähän kysymyksiä jakamistalouteen liittyvien palveluiden käytöstä ja niiden vakuuttamiseen liittyvistä ongelmatilanteista. Kysymykset liittyvät lähinnä kodin tai auton vuokraamiseen liittyviin tilanteisiin seuraavista aiheista:

Annoin asuntoni kotimajoitusta välittävän yrityksen kautta vuokralle ja asunnostani varastettiin vaatteita. Korvaako vakuutus?

Perustasoiset kotivakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa tällaisia vahinkoja, mutta jos sinulla on laaja kotivakuutus, on mahdollista, että saisit korvauksia kotivakuutuksestasi. Tarkista kuitenkin vakuutuksesi ehdot. Myös osassa laajoja kotivakuutuksia vakuutusehtojen rajoitusehdoissa on vakuutuksen korvauspiiristä rajattu pois vakuutetun luvalla asuntoon sisään päässeen henkilön tekemä varkaus.

Suunnittelen oman autoni vuokrausta yhteiskäyttöön? Mitä minun pitäisi tietää vakuutuksista?

Kannattaa kysyä omasta vakuutusyhtiöstä miten vakuutuksesi kattaa vertaisvuokrausta vai kattaako ylipäänsä. Lähtökohtaisesti auton lainaaminen tai vuokraaminen toiselle käyttäjälle lisää vahingon sattumisen todennäköisyyttä ja tällaisella riskin lisääntymisellä voi olla vaikutusta vakuutuksen voimassaoloon tai siitä perittävään maksuun. Vertaisvuokraukseen liittyvät riskit poikkeavat auton tavanomaiseen käyttöön liittyvistä. Kaikki riskit, esimerkiksi auton menettäminen petoksen johdosta, eivät yleensä tule kuluttajille tarjottavilla perinteisillä autovakuutuksilla katetuiksi. Myös vahinkotilanteiden selvittäminen voi olla haasteellista. Omasta yhtiöstä voi myös kysyä, olisiko heillä tarjota jotakin nimenomaista tuotetta vertaisvuokraamiseen.

Olen aikeissa vuokrata Italiasta loma-asuntoa. Jos matkani peruuntuukin, niin korvaako matkavakuutus asunnon vuokrauskulut?

Useimmat matkavakuutukset kattavat myös näitä ns. omatoimimatkojen kuluja peruuntumistilanteissa, mutta vain rajoitetusti eli johonkin tiettyyn euromäärään saakka. Kannattaa tarkastaa oman matkavakuutuksen ehdot tältä osin.

 

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!