Haku

Pyydä lainalupaus ennen kuin jätät tarjouksen asunnosta

Erilaiset lainaan liittyvät kysymykset mietityttävät asiakkaita asunnon hankinnassa. Joitakin kysymyksiä on tullut neuvontaamme erityisesti asunnon ostoon liittyvistä pankin kanssa käydyistä keskusteluista, joiden perusteella asiakas on jäänyt käsitykseen luoton olleen jo varma asia.

Lainalupaus on pankkia sitova lupaus asuntokaupan rahoittamiseen.  Lainalupaus on hyvä pyytää pankilta kirjallisesti ennen asunnon ostoa, vaikka ei vielä tarkkaan tietäisikään millaista asuntoa on hankkimassa. Kannattaa myös varmistaa, että kysymys on nimenomaan sitovasta lupauksesta eikä esimerkiksi alustavasta näkemyksestä, joka edellyttää vielä pankin sisäistä luottopäätöstä.

Sopivan asunnon tullessa vastaan voi siitä jättää myös ehdollisen tarjouksen. Ehdollinen tarjous tarkoittaa sitä, että ostat asunnon vasta sitten, kun laina on varmistunut tai olet jo myynyt vanhan asuntosi.

Lainaan liittyen kannattaa olla yhteydessä eri pankkeihin ja pyytää niiltä tarjouksia, joista sitten voi valita itselleen sopivimman. Hakemuksia voi tehdä myös pankkien verkkosivuilla, joilta löytyy lisäksi erilaisia laskureita, joiden avulla voi laskeskella lainaan ja sen takaisinmaksuun liittyviä seikkoja, kuten kuukausieriä, laina-aikaa ja korkoa. Laskelmia kannattaa tehdä muuttamalla eri tekijöitä, jotta saa käsityksen muutosten käytännön vaikutuksista luoton kokonaiskustannuksiin, kestoon ja kuukausieriin.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!