Haku

Pankkiasioista riidellään melko vähän

Pankkiasioinnin määrään suhteutettuna pankkiasioista riidellään melko vähän. FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnassa päätetiin 150 pankkiasiointiin liittyvää riitatapausta viime vuonna. Näistä tapauksista 86:ssa annettiin ratkaisusuositus ja 40 päättyi palveluntarjoajan ja asiakkaan väliseen sovintoon. Useimmin riidan aiheena oli maksukorttien oikeudeton käyttö.

FINEn otettiin enemmän yhteyttä pankkiasioihin liittyvissä neuvonta-asioissa, joiden kokonaismäärä oli viime vuonna 1 530. Kysymykset liittyivät suurimmaksi osin tilanteisiin, joissa kortti oli joutunut vääriin käsiin ja sitä oli käytetty oikeudetta. Myös tilausansat, joissa asiakas koki tulleensa harhautetuksi sekä asuntolainoihin liittyvät korko- ja muut sopimusehtojen muutokset, lainan hoito ja vakuudet aiheuttivat yhteydenottoja.

”Enemmän neuvontaa ja vähemmän riitoja -tyyppinen kehityssuuntaus on oikea. FINEn neuvontaan kannattaa olla yhteydessä, jos jokin pankki-, vakuutus- tai arvopaperiasia mietityttää. Myös pankkien omat palveluasiamiehet ovat vähentäneet riitelyä meidän päässämme”, FINEn toimitusjohtaja Elli Reunanen sanoo.

Annetuista ratkaisusuosituksista palveluntarjoajan eduksi suositeltiin 40 % (60 kpl) ja asiakkaan eduksi 17 % (26 kpl). Asiakas luopui 9 %:ssa (13 kpl) tapauksista asian käsittelystä ja 7 %:ssa (11 kpl) riitaa ei otettu käsiteltäväksi lainkaan. Sovintoon riita-asioita päättyi 27 % (40 kpl). Näissä tapauksissa pankki hyvitti asiakasta ja osapuolet päätyivät molempia tyydyttävään lopputulokseen. Riidat jakautuivat eri pankkien kesken tasaisesti niiden markkinaosuuksien mukaan.

FINE on tuomioistuimen kaltaisesti toimiva vaihtoehtoinen riidanratkaisija, joka antaa neuvontaa ja ratkoo riitoja vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioissa. FINE on päätöksenteossaan riippumaton ja täyttää vaihtoehtoisille riidanratkaisuelimille asetetut lainsäädännön vaatimukset. Vuonna 2017 FINEen tuli lähes 8 000 yhteydenottoa, joista 74 % liittyi vakuutus-, 21 % pankki- ja 4 % arvopaperiasioihin. Kaikista yhteydenotoista neuvonta-asioita oli 83 % ja riita-asioita 16 %. Asiakaspalvelu on kaikille maksutonta.

Lisätietoja:
Elli Reunanen, toimitusjohtaja, p. 050 527 9717, elli.reunanen(at)fine.fi
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!