Haku

Pankki- ja vakuutusasiat kuolinpesässä

Läheisen kuolema on omaisille raskasta aikaa. Surutyön ohella monet käytännön asiat saattavat tuntua vaikealta. FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan päivittämä opas ’Pankki- ja vakuutusasiat kuolinpesässä’, selvittää pankkiasiointiin ja vakuutuksiin liittyviä kysymyksiä ja käytännön menettelyitä niin, että asioiden hoitaminen pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa olisi mahdollisimman sujuvaa.

Opas on laadittu erityisesti niille, jotka ovat menettäneet läheisensä ja hoitavat kuolinpesän asioita. Opas löytyy verkkosivuilta fine.fi.

Omaiset saattavat olla ihmeissään pankki- ja vakuutusasioiden hoidon kanssa erityisesti silloin, jos vainaja on ollut puolisoista se, joka yleensä on hoitanut pankki- ja vakuutusasiat. Vainajalla on saattanut olla myös tilejä, vakuutuksia, sijoituksia tai muita sopimuksia yhtiöissä, joista omaisilla ei ole tietoa.

”Pankkiasioissa yleisimmin kysellään tilinkäytöstä, pankkisalaisuudesta ja asioiden hoidosta, esimerkiksi miksi joku osakas ei saa tietoa pankista tai miksi joku on saanut tiliä käyttää. Leskeksi jääneelle on saattanut tulla yllätyksenä myös se, että yhteisen tilin toiseksi tilinkäyttäjäksi ovat tulleet kuolinpesän osakkaat”, asiantuntija Sasu Heino FINEstä kertoo.

”Asiakkaita ihmetyttää toisinaan myös se, että pankki tai vakuutusyhtiö kyselee kopiota perukirjasta eikä asioiden hoitaminen onnistu ennen perunkirjoitusta. Perukirjaa vaaditaan sen vuoksi, että vasta perukirjasta käyvät luotettavasti ilmi kaikki pesän osakkaat. Sukulaisten lisäksi pesän osakkaana voi olla myös yleistestamentinsaaja, joka ei käy ilmi virkatodistuksista”, Heino jatkaa.

Usein käy myös niin, että kuolinpesää ei jaeta heti. Tällöin on tärkeää huomioida, että vainajan tekemistä sopimuksista monet jatkuvat ja ovat edelleen voimassa kuoleman jälkeenkin, ellei niitä irtisanota. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkösopimukset, kotivakuutus sekä liikenne- ja autovakuutus. Kuolinpesän tehtäviin kuuluu näistä sopimuksista ja niihin liittyvistä maksuista huolehtiminen.

Tärkeät paperit yhteen paikkaan

Asioiden hoitamista helpottaa, jos tärkeät paperit, kuten tili-, laina-, maksukortti- ja vakuutussopimukset, edunvalvontavaltuutus sekä tieto testamentista löytyvät yhdestä paikasta.

”Tämä helpottaa selvitystä siitä, mitä sopimuksia vainajalla on ollut ja keiden kanssa niitä on tehty. Vakuutussopimuksista tai pankkipalveluista ei ole mitään yhtä rekisteriä, josta voisi tarkistaa yhdellä kertaa henkilöllä olleet sopimukset. Vaikka asiakirjoja ei kotoa löytyisikään, kannattaa selvittely aloittaa soittamalla pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin”, Heino sanoo.

Finanssialan toimijat voivat saada tiedon henkilön kuolemasta väestötietojärjestelmästä, mutta tieto ei välttämättä mene kaikille. Siksi vainajan omaisten on hyvä ilmoittaa asiasta palveluntarjoajille myös itse.

Lisätietoja:
Sasu Heino, asiantuntija, p. 6850 1241, sasu.heino(at)fine.fi
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!