Haku

Mistä tunnistat finanssihuijauksen?

Mistä tunnistat finanssihuijauksen?

Kukaan ei halua tulla huijatuksi, mutta tilanteeseen voi joutua tahtomattaankin. Huijareiden tapa vedota voimakkaasti tunteisiin ja uskottelu rikastumisesta tai ainutkertaisesta tarjouksesta saattaa harhauttaa kokeneenkin. Tekninen kehitys, internetpalvelujen laajeneminen ja finanssimarkkinoiden yhdentyminen lisäävät huijareiden mahdollisuuksia uusiin sumutuksiin.

Jos olet aikeissa ostaa palvelua tai tuotetta toimijalta, jota et tunne ja joka lähestyy puhelimitse, pitää jo hälytyskellojen soida. Tarkista palveluntarjoajan tiedot, onko se ylipäätään olemassa, minkälaista toimintahistoriaa sillä on, sekä miten toimintaa valvontaan.

Jos asiointia leimaa kova kiire, päätöksiä pitäisi tehdä nopeasti, asioita salata, maksuja vaaditaan etukäteen, eikä sopimuksia tai muitakaan materiaaleja ole saatavilla, niin lopeta asiointi palveluntarjoajan kanssa. Älä hätiköi, pyydä harkinta-aikaa, jotta voit selvittää tarjouksen ja palveluntarjoajan taustat.

Esimerkiksi Finanssivalvonnan verkkosivuilta löytyy tietoa varoituslistoista ja luvattomista sijoituspalveluntarjoajista. Tutustu myös nettihuijauksiin keskittyvään, Europolin Cyber Scams –kampanjaan, jossa ovat mukana Suomen poliisi, Finanssiala ry ja Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus. Näiden toimijoiden verkkosivuille on koottu runsaasti tietoa ja infolehtisiä siitä, miten suojata itsensä ja rahansa huijauksilta sekä tarkkaa tietoa siitä, mistä eri huijauksissa on oikein kyse.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!