Haku

Blogi: Ajattele vielä, ostatko joululahjoja lainarahalla

Yhä useampi suomalainen miettii omia kulutustottumuksiaan uudesta näkökulmasta: monet haluavat vähentää kulutustaan ympäristösyistä tai vähintäänkin valikoivat ostoksiaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Eettisten ja moraalisten näkökohtien lisäksi jokaisen kuluttajan tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota myös taloudellisesti tiedostavaan kuluttamiseen. Joulun alla kulutukseen kannustava markkinointi ja lasten pitkät lahjalistat aiheuttavat monille paineita kuluttaa yli varojensa. Luottokortti tai muu kulutusluotto mahdollistaa yksittäisten suurempien menojen tasaamisen pidemmälle ajalle, mutta ei poista maksuvelvollisuutta. Ennen kuin päättää rahoittaa jouluostoksia lainarahalla, on varmistuttava siitä, että pystyy todella maksamaan laskunsa. 

Kaupan liiton joulun ajan kuluttamista ennakoiva indeksi on parin viime vuoden aikana ollut tasaisessa kasvussa.1.Myös tänä vuonna kuluttajien luottamus omaan talouteen on ennen joulua hyvissä lukemissa, mikä ennustaa vilkasta joulukauppaa.2  

Samaan aikaan kotitalouksien velkaantuneisuus on noussut ennätyksellisen korkeaksi ja huoli hallitsemattomasta velkaantumisesta on kasvanut. Finanssivalvonnan mukaan 5,5 miljoonan väestöstämme yli 380 000 ihmistä on velkaantunut ongelmallisesti.3 Vaikka kulutusluotot eivät muodosta kuin arviolta 13 % kaikista kotitalouksien veloista, ovat ne yhdessä muiden pienlainojen kanssa keskeisessä asemassa ylivelkaantumiseen liittyvissä ongelmissa. Valtiovarainministeriön työryhmä selvittää parhaillaan miten hallitsematonta ylivelkaantumista voitaisiin rajoittaa.4  

Ei kuitenkaan riitä, että keinoja kotitalouksien ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi pohditaan valtion tasolla. Olemme varallisuusasemastamme riippumatta jokainen itse vastuussa omasta ja perheemme taloudesta. Samalla kyse on myös yhteiskunnallisesta vastuusta. Näin joulun alla kulutusvalintoja ja niitä koskevia rahoituspäätöksiä tehdessä on hyvä pitää mielessä ylivelkaantumiseen liittyvät riskit. Halvalla ostamisen kulttuuri ja kuluttamisen massahysteria kulkevat usein käsi kädessä harkitsemattomien ostopäätösten kanssa. Suunnitelmallisilla ja kestävillä kulutusvalinnoilla on puolestaan usein talouden hallinnan kannalta myönteisiä vaikutuksia. Taloudellisesti ja eettisesti kestävää kulutuskäyttäytymistä ei tule unohtaa myöskään joulun ostohuumassa. 

- - - - - - - - -
1 Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Kaupan liiton mukaan vähittäiskaupan liikevaihto on joulukuussa noin 26 prosenttia vuoden keskiarvoa suurempaa. Lisäksi tavaratalokaupassa ja monilla erikoiskaupan aloilla joulukuun merkitys on vielä tätäkin suurempi. Kaupan liitto julkaisee vuosittain joulukulutusta ennakoivan indeksin.
2 Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa 20,2, lokakuussa 16,8 ja marraskuussa 18,3. Helmikuussa luottamus oli mittaushistorian vahvinta, 25,8. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,6. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin. (Uusin julkaistu 27.11.2018).
3 FIVA:n lehdistötiedote 28.11.2018 – 28/2018.
4 Valtiovarainministeriön tiedote 31.8.2018.


 

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!