Haku

Pankkilautakunta suositti pankkeja yhteisvastuullisesti maksamaan ASP-lisäkoron

Pankkilautakunta antoi ratkaisusuosituksia asuntosäästötalletuksien lisäkoron maksuun liittyvissä kiistoissa. Suosituksen mukaan asiakas voi vaatia lisäkoron joko siltä pankilta, jonka kanssa säästösopimus on tehty tai siltä pankilta, josta asuntolaina on otettu. Valitukset olivat ajalta ennen Valtiokonttorin huhtikuussa antamaa selventävää ohjeistusta. Uuden ohjeistuksen mukaan lainan myöntäjä maksaa ASP-säästäjälle lisäkoron.

FINEn Pankkilautakunta on saanut viimeisen vuoden aikana kymmeniä valituksia ASP-asiakkailta, kun he eivät ole saaneet asuntosäästötalletukseen kuuluvaa lisäkorkoa lainkaan. Valituksissa on ollut kyse asuntosäästösopimuksen lisäkoron maksuvelvollisuudesta tilanteessa, jossa asiakas on ottanut ASP-lainan toisesta pankista kuin siltä, jonka kanssa hän on alun perin tehnyt asunto­säästösopimuksen.

”Kyseessä on ollut epäselvyys siitä, minkä pankin kuuluu maksaa ASP-lisäkorko asiakkaalle. Pankeilla on ollut erilaisia näkemyksiä asiasta”, johtaja Erik Sirén FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

”Aikaisemmin tällaisia valituksia ei tullut, kun pankkien kilpailuttaminen oli vähäisempää. Myös poikkeuksellisen matala korkotaso on vaikuttanut pankkien halukkuuteen maksaa korkeaa korkoa”, Sirén jatkaa.

Pankkilautakunnan kesäkuussa ratkaisemissa valituksissa on ollut kyse koronmaksuvelvollisuudesta ennen Valtiokonttorin huhtikuussa antamaa selventävää ohjeistusta.

”FINEn kantana on, että asiakkaan tulee aina saada lisäkorko kun ASP-ehdot täyttyvät. Valtiokonttorin antama ohjeistus selventää tilannetta. Jatkossa koron maksaa aina lainan myöntänyt pankki”, Sirén sanoo.

Pankkilautakunnan nyt antamissa suosituksissa lautakunta katsoi, että molemmat pankit ovat yhteisesti vastuussa lisäkoron maksamisesta, ja asiakas voi hakea korkoa kummalta pankilta tahansa.

FINEn Pankkilautakunta on tuomioistuimen kaltaisesti toimiva vaihtoehtoinen riidanratkaisija. Lautakunnan antamat ratkaisut asiakkaan ja palveluntarjoajan välisiin riitoihin ovat suositusluonteisia. Pankit ovat aina noudattaneet annettuja ratkaisusuosituksia.

Ratkaisusuositukset julkaistaan elokuussa FINEn ratkaisutietokannassa: https://www.fine.fi/ratkaisutietokannat.html.

Lisätietoja:
Erik Sirén, johtaja, p. 09 6850 1240 tai 040 555 3371
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 09 6850 1246 tai 040 548 3838

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!