Haku

Moni ei tiedä sopimustensa sisältöä finanssiasioissa

Lainan otto, tilin avaus ja kotivakuutus ovat kaikille tuttuja sopimuksia. Moni ei kuitenkaan tiedä tekemiensä finanssisopimusten tarkkaa sisältöä. Vakuutus mielletään usein laajemmaksi kuin se onkaan. Kysymyksiä herättää myös ehtojen tulkinta sekä muutokset. FINE on julkaissut asiakkaan tueksi ’Sopimus on sopimus’ -videon, jossa käydään läpi sopimuksen tekoon liittyviä olennaisia asioita.

”Monelta ongelmalta voitaisiin välttyä jos sopimusten sisältöihin perehdyttäisiin entistä tarkemmin ennen sopimuksen allekirjoittamista. Vaikka materiaalia tuntuisikin olevan paljon, pitäisi sisältöön kuitenkin jaksaa perehtyä. Erityisesti tarjouksen mukana annettava tuote-esite on tärkeä tiedon lähde”, FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo kannustaa.

Vakuutus korvaa sen, mistä on sovittu

Vakuutus on sopimus, jonka ehdoissa on määritelty mitä vahinkoja vakuutuksesta korvataan. Ottaessaan vakuutusta asiakkaan pitää punnita sitä, mitä riskejä hän haluaa itse kantaa ja mitä ei.

”Ennen sopimuksen tekoa voi esimerkiksi listata itselle kaikkein tärkeimmät asiat, mitä haluaa vakuuttaa ja millä tavoin, sekä minkälaista riskiä on itse valmis kantamaan”, Salo sanoo.

”Esimerkiksi aktiiviselle juoksuharrastajalle voi tapaturma- tai matkustajavakuutusta hankittaessa olla tärkeää selvittää korvataanko vakuutuksesta myös maratonilla sattuneet tapaturmat. Kotivakuutuksen osalta puolestaan kannattaa tarkistaa kuuluvatko arvokkaat esineet, kuten kalliit korut, antiikkihuonekalut tai taide-esineet vakuutuksen piiriin. Vakuutuksen kattavuus kannattaa selvittää jo etukäteen. Silloin tietää, mistä maksaa”, Salo jatkaa.

Sopimus velvoittaa myös asiakasta

Sopimus asettaa velvoitteita myös asiakkaalle. Vakuutuksenottaja sitoutuu esimerkiksi maksamaan vakuutusmaksut ajoissa ja antamaan vakuutusyhtiölle oikeat tiedot. Lainanottaja sitoutuu maksamaan lyhennyksiä ja korkoja pankille sovitun mukaisesti. Pankin asiakas sitoutuu myös huolehtimaan maksukortistaan.

Sopimusehtojen rikkomisella voi olla ikäviä seurauksia. Asiakas voi esimerkiksi joutua maksamaan kortin väärinkäytöstä aiheutuneet kulut itse, jos hän on säilyttänyt pin-koodia yhdessä kortin kanssa tai kertonut kortin tunnusluvun ulkopuoliselle, vaikkapa puolisolleen. Väärien tietojen antaminen vakuutusyhtiölle voi johtaa siihen, ettei vakuutuskorvauksia saa lainkaan.

Katso video: Sopimus on sopimus.

Lisätietoja:
Hanna Salo, vakuutusasiantuntija, p. 09 6850 1228, hanna.salo@fine.fi
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 09 6850 1246 tai 040 548 3838, elina.antila@fine.fi

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!