Haku

Älä päästä maksujasi häiriöön, maksuhäiriömerkinnällä monia seurauksia

Maksuhäiriömerkintä  vaikeuttaa vakuutus- ja pankkiasioiden hoitoa monin tavoin. Merkintä ei ole aina ehdoton este saada vakuutuksia, mutta se voi olla peruste olla myöntämättä niitä. Merkintä voi olla usean eri pankkipalvelun saamisen esteenä, jokaisella on kuitenkin lailla turvattu oikeus saada tili ja maksukortti.

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnassa vastataan päivittäin maksuhäiriömerkintään liittyviin kysymyksiin. Usein asiakkaalla on jo merkintä luottotietorekisterissä, ja hän hakee apua ongelmiinsa saada kotivakuutus tai auton kaskovakuutus.

”Vähäinen maksuhäiriömerkintä ei yleensä ole kotivakuutuksen myöntämisen este. Jos merkintöjen sisällön tai määrän perusteella on ilmeistä, että vakuutuksenhakija tulee jatkossa jättämään vakuutusmaksut maksamatta, voi vakuutusyhtiö kieltäytyä myöntämästä kotivakuutusta", jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

”Asiakkaan on hyvä vakuutuksia hakiessaan neuvotella avoimesti yhtiöiden kanssa,  kertoa maksuhäiriömerkinnän taustoista ja selvittää maksukykyä esimerkiksi tiliotteilla tai palkkakuiteilla. Myös käteismaksuehtoa voi ehdottaa ja pyytää esimerkiksi peruskotivakuutusta laajan vakuutuksen sijaan”, Korkeamäki jatkaa.

Maksuhäiriömerkintä voi estää pankkiasioiden siirron toiseen pankkiin, uuden tilin avaamisen tai uuden kortin hankkimisen. Luoton myöntäminen on aina luotonantajan vapaasti päätettävissä ja merkintä voi estää saamasta asuntolainaa, opintolainaa, rahoitusta autohankintaan tai muuta luottoa. Merkintä voi estää myös verkkopankkitunnusten saannin.

Pankilla voi olla oikeus estää maksukorttiin liitetyn luoton käyttö, vaikka maksuhäiriömerkintä koskisi muuta asiaa kuin kyseistä luottoa. Sen sijaan pelkkä maksuhäiriömerkintä ei ole peruste tehdä esimerkiksi muutoksia tilisopimukseen, sulkea muu maksukortti kuin luottokortti tai irtisanoa luotto.

Tutustu julkaisuun: Maksuhäiriömerkinnän vaikutus vakuutus- ja pankkipalveluihin (päivitetty 2017)

Lisätietoja:
Tuomas Korkeamäki, jaostopäällikkö, p. 09 6850 1239 tai 045 231 2335
Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 09 6850 1246 tai 040 548 3838

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!